National Library Of France By Dominique Perrault

June 9, 2011 § Leave a comment

Photography by Franck Bohbot.

Source

Fuglsang Kunstmuseum By Tony Fretton Architects

May 9, 2011 § Leave a comment

Fuglsang Kunstmuseum, Denmark, by award-winning London-based architectural team, Tony Fretton Architects.

Photography by Hélène Binet

Source

Converging Separatism: The Carapicuiba House By Angelo Bucci And Alvaro Puntoni

May 6, 2011 § Leave a comment

For Brazilian architects, Angelo Bucci and Alvaro Puntoni, a site topographically unusual for its depression became more advantageous than problematic in relation to meeting the clients’ brief for a live/work environment. Utilising the abrupt drop in ground level, Bucci and Puntoni responded to the need for separatism of these two existential necessities by elevating the 3mW x 25mL tubular office area by two reinforced concrete supports, the only section visible at street level.

Connected to the office space by a steel bridge, but nestled below the street level, the two domestic storeys of the house in Carapicuíba, Brazil, lay in distinct, desired separation. But just as the site encourages this brief to be so surprisingly well-realised, so, too, does its geography allow for great incorporation of indoor and outdoor space. Woods, valley, gardens and pool surround the home storeys, merging with living spaces through sliding glass doors onto a terrace and patio. Similarly, the windows at either end of the office structure allow for a unique aerial viewpoint of the green spaces, thus offering further converging separatism within the property.

Working with the site’s geography and landscape, to allow its unusual topographical dictates govern the realisation of the project, has not only created distinct living and working environments and a merging of nature with structure, but has also meant simplicity of materials. Built from two material elements – concrete and glass – Bucci and Puntoni were less constrained by budget and more able to focus on the build itself. The result is exemplary of the great design and wellbeing that can and should be derived from environmental attentiveness.

Photography by Nelson Kon.

Source

Starlite Music Theatre, Latham, NY, By Sebastien B (Photo)

May 1, 2011 § Leave a comment

The old Starlite Music Theatre as photographed by Sebastien B.

Source

Japanese Immigration Memorial By Gustavo Penna And Associates

April 21, 2011 § Leave a comment

Beautifully realised by Gustavo Penna and Associates, the Japanese Immigration Memorial is a monument which exists in metaphorical celebration of bi-cultural cohesion. Situated in Belo Horizonte, Brazil, it structurally and environmentally honours the relationship between Japan and the Brazilian state of Minas Gerais through its unity of cultural symbolism.

From the architect: “The journey starts from the symbolic Japan of cherry trees to Minas of white ipe trees. In order to honor Japan and Minas, curved walls were also placed, side by side, in an allusion to both flags: the red circle and triangle. This is a fortunate analogy which refers to the synthesis and concision that is common to the peoples of both countries. The symmetrical bridge shape with entwined curves brings, at the same time, cohesion, continuous movement and interdependence.” 

The memorial is located in the Prosecutor Francisco Lins do Rêgo Ecological Park, Belo Horizonte.

http://www.gustavopenna.com.br/

Photography by Jomar Bragança

Source

The Razor: Artfully Cutting Through The Property Market

March 27, 2011 § Leave a comment

Open up a structure to the undulating space of sky, landscape and view, and the building becomes an ever-evolving organism” – Wallace E. Cunningham, architect.

What do you get when you cross a Wrightian-schooled member of the AD 100, a client whose brief is akin to a Warhol-style fluctuating artwork, a plot of land widely considered unsuitable for building, and a $32,000,000 price tag? Answer: the Cunningham-designed home of philosophical merging extraordinaire, The Razor, is on the market.

Nature is not static, nor should be the efforts of man.” Cunningham has, no doubt, brought forth an appreciable continuum of the Wrightian ‘Organic’ ethic, and a remarkable response to working harmoniously with both the environment and the clients’ own wishes. The resultant reactive structure, deeply embedded within the steep and difficult plot, is in perpetual response to its environment and therefore more living sculpture than inert structure. The clients in question, a couple for whom the La Jolla, California, situation afforded them good opportunity to flow internal to external, requested a residence that would be active and reactive; a building which, rather than dominate or compete with the incredible view, would not only compliment it, but act as a sort of passive viewpoint to the landscape itself.

With the advantageous position, lightness of materials, and an approach to design that is “more intuitive than intellectual,” Cunningham took the clients’ brief and returned a property that is of the sharpest adherence to all necessary components, carrying it to a transcendence of its own materials and into a true work of art.

But if you find yourself salivating at the sight of this highly glorified concrete and glass lookout and with a readily-spendable £32,000,000 (or the seemingly more digestible figure of approximately 20,000,000 if you make your acquisitions in Great British Pounds), then The Razor could be the residence of your reality.

http://www.wallacecunningham.com/

Source

The Cluny House By Guz Architects, Singapore

March 2, 2011 § Leave a comment

Guz Architects

Photography by Patrick Bingham-Hall

Source

Where Am I?

You are currently browsing the Architecture category at Eclect Elect.